dinsdag 30 januari 2018

Grote beleggers zien lage rente nog jaren aanhouden

Grote obligatiebeleggers verwachten dat de al drie decennia durende hausse in schuldpapier voorlopig nog wel aanhoudt. Voor de komende drie jaar zien ze nauwelijks iets veranderen, aldus een artikel van 29 januari 2018 op de website van "Het Financieele Dagblad".

Het ‘Goudlokje-scenario’ blijft volgens hen voorlopig van kracht, oftewel de economische groei blijft relatief beperkt, de rente laag en de inflatie bescheiden. Een schok of correctie zit er niet in, denkt het merendeel van 79 beleggers van partijen uit Noord-Amerika, Europa en Azië die in totaal zo'n $4.400 miljard aan vermogen beheren. Zij werden door investeerder Invesco in de loop van 2017 ondervraagd over hun verwachtingen voor de komende jaren. Recentelijk heeft de discussie over het einde van de "bullmarkt" voor obligaties aan intensiteit gewonnen.

Krijgen de geënquêteerde beleggers gelijk, dan blijven ook de hypotheekrentes laag, levert sparen weinig op en moeten pensioenfondsen en verzekeraars zich in bochten wringen om aan hun langlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

Dat laatste ziet ook DNB-president Klaas Knot. Hij benadrukte zondag (28 januari 2018) in Buitenhof dat als de ECB eenmaal is gestopt met het opkopen van leningen de marktrentes vermoedelijk slechts langzaam zullen stijgen in de komende jaren. ‘De rente is laag omdat op dit moment meer mensen willen sparen dan investeren.' Als de economie verder groeit, komt daar volgens Knot wel verandering in, maar daar gaat tijd overheen.

Klik hier voor het hele artikel

Bron: FD.nl

Terug naar nieuwsoverzicht