donderdag 17 september 2020

De impact van corona op vastgoed: waar vallen de zwaarste klappen?

Vastgoedbeleggers zijn hun retailportefeuilles aan het afbouwen of gaan zich meer focussen op kleinere wijkwinkelcentra. Deze focus heeft Nova Capital al sinds 2015. Het is onze visie dat wijkwinkelcentra, hoofdzakelijk gericht op dagelijkse boodschappen, crisisbestendig zijn en dat is met de corona-pandemie nog eens duidelijk bewezen. Waar "URW" (Unibail-Rodamco-Westfield) over het tweede kwartaal van 2020 maar 38% huur heeft ontvangen, hebben de vijf wijkwinkelcentra onder beheer van Nova Capital over dezelfde periode circa 95% van de huurinkomsten ontvangen.

Hieruit blijkt dat wijkwinkelcentra, met één of twee supermarkten, aangevuld met winkels voor de dagelijkse benodigdheden zoals verswinkels en speciaalzaken, een stabiele investering zijn. Dit blijkt ook uit de interesse van particuliere en institutionele beleggers om dit soort wijkwinkelcentra aan te kopen. Kijk op deze pagina om te zien in welke fondsen deelname nog mogelijk is. 

Met het ingaan van de Corona-maatregelen raakten de winkelstraten uitgestorven waardoor de omzetten van de winkeliers drastisch kelderden. De consumenten bleven thuis en gingen aankopen doen via internet, of stelden aankopen uit. Dit heeft effect gehad op de inkomsten voor de vastgoedeigenaren zoals URW die de huurinkomsten zagen dalen, tot wel meer dan 60%.

URW ziet zich genoodzaakt om de schulden af te bouwen, voornamelijk door verkoop van activa maar ook door te bezuinigen en nieuwe aandelen uit te geven. URW is eigenaar van onder meer Stadshart Amstelveen, dat hard is geraakt door de Corona-maatregelen. In een bijeenkomst van het Vastgoedforum Midden-Nederland werd aangegeven dat door e-commerce en veranderende consumenteneisen het bezoek aan winkelgebieden flink is teruggelopen. De stadscentra worden nu ook hard geraakt, terwijl wijkwinkelcentra het juist weer relatief goed doen, omdat consumenten graag in meer kleinschalige wijkcentra hun dagelijkse boodschappen doen. Dit hebben vooral de supermarkten en verswinkels gemerkt, want zij haalden recordomzetten over de eerste helft van 2020. 

Bronnen: FD.nl (klik hier voor het artikel over "URW") en Vastgoedmarkt.nl (klik hier over de impact van corona op vastgoed).

Terug naar nieuwsoverzicht